Geopark Det Sydfynske Øhav har opnået international anerkendelse ved at blive udnævnt til UNESCO Global Geopark. Denne ære blev tildelt ved UNESCO Executive Board’s forårsmøde i Paris, og anerkender områdets betydning for forståelsen af den naturhistoriske og geologiske udvikling.
UNESCO, som er FN’s organisation for uddannelse, videnskab, kultur og kommunikation, har inkluderet Geopark Det Sydfynske Øhav på sin prestigefyldte liste over UNESCO Global Geoparker. Dette bringer antallet af danske geoparker på listen op på tre, hvor Geopark Det Sydfynske Øhav slutter sig til tidligere anerkendte Geopark Odsherred og Geopark Vestjylland.
Geoparken, der dækker landarealet af Faaborg-Midtfyn, Svendborg, Langeland og Ærø Kommuner, udmærker sig ved at indeholde noget af det mest dramatiske natur- og kulturhistoriske landskaber i Danmark, inklusive De Sydfynske Alper og Det Sydfynske Øhav. Det Sydfynske Øhav er betegnet som et af verdens største oversvømmede istidslandskaber, og er hjemsted for Damestenen, Danmarks største sten på land.
Endvidere fremhæver geoparken regionens rige kulturarv gennem dens herregårde, bindingsværkshuse, og en levende søfartshistorie. Et særligt fokus ligger på at forme nye kulturoplevelser som for eksempel en skulpturpark under havets overflade, der tiltrækker både nationale og internationale besøgende.
Udnævnelsen er modtaget med begejstring af højtstående personer som kulturminister Jakob Engel-Schmidt, Elsebeth Gerner Nielsen, formand for Den danske UNESCO-nationalkommission, og Hans Stavnsager, borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune. Disse nøglepersoner udtrykker allesammen deres stolthed og begejstring over den vellykket indsats, der ligger bag anerkendelsen.
Med denne nye status er Geopark Det Sydfynske Øhav nu en del af et globalt netværk af 213 geoparker fordelt på 48 forskellige lande, som alle er eksempler på, hvordan bæredygtig udvikling kan fremmes gennem natur- og kulturarv.